Dolmabahçe Sarayı Gezi Raporu

DOLMABAHÇE SARAYI GEZİ PROGRAMI
Raporu Hazırlayan: Abdullah Şimşek – Hüseyin Yazıcı Yer: Beşiktaş/İstanbul

Genel Bilgi

  • Dolmabahçe Sarayı’nın yapım emrini veren ve ilk kullanan padişah Sultan Abdülmecit’tir. Sarayın bugün bulunduğu alan 4 yy. öncesine kadar Osmanlı Kaptan-ı Derya’sının gemileri demirlediği büyük bir koydur. Geleneksel denizcilik törenlerinin yapıldığı bu koy zamanla bir bataklık haline geldi. 17. yy da doldurulmaya başlanmıştır. Dolmabahçe isminin konulmasının sebebi de budur. Sarayı, Sultan I. Abdülmecit 1843-1855 yılları arasında yaptırmıştır. Saray 1981 yılında turizme açılarak ziyaretçilerle buluşmuştur.

İçerik

    • Dolmabahçe Sarayı üç katlı, simetrik planlıdır. 285 odası ve 43

    salonu vardır. Birisi çok süslü iki abidevi kapısı vardır. Saray, Harem ve Selamlık olmak üzere iki kısma ayrılır. Selamlık kısmı resmi iş ve toplantıların törenlerin yapıldığı bölümdür. Harem bölgesi ise padişahın ailesiyle zaman geçirdiği günlük hayatını sürdürdüğü bölümdür. . İçeride farklı ülkelerin bürokrat ve devlet adamlarının göndermiş olduğu hediyeler biblolar tablolar fildişi şamdanlar ve devasa boyuttaki avizeler dikkat çekmektedir. Sarayın içerisinde hamamlar da bulunmaktadır. Barok tarzında yapılan hamamın duvarları yaprak, kıvrımlı dal ve çiçek motifleriyle süslenmiştir. Sarayın aydınlatması önceleri hava gazıyla yapılmıştır. Daha sonra 1910 yılında elektriğe dönüştürülmüştür. Muayede salonunun ısıtılması farklı bir biçimde yapılmıştır. Salonun bodrumundan ısıtılan hava, gözenekli sütun kaidelerinden içeriye veriliyor, böylelikle kubbeli büyük mekânda 20 dereceye varan bir sıcaklık elde edilmektedir. Arıca Has Bahçe, Kuşluk Bahçesi ve Harem bahçesi olmak üzere üç bahçesi bulunmaktadır. Bahçelerin düzenlenmesi de ana yapı gibi batı etkisi altında kalındığını göstermektedir. Geometrik şekiller süslemeler vazo ve heykel gibi objelerin kullanılması bunu göstermektedir. Sarayın bahçelerinde daha ziyade Asya ve Avrupa kökenli bitkiler bulunmaktadır

Fizikî Yapı

    • Dolmabahçe Sarayı bir külliye şeklindedir. Siyasi işlerin yapılması,

    günlük hayat, camii ve saat kulesi hep bir arada bulunmaktadır. Binanın içyapısı Avrupai tarza yapılmıştır ve barok tarzı ağırlıklıdır. Barok tarzının verdiği simetri göze çarpmaktadır.

Ulaşım

  • Dolmabahçe Sarayı, Karaköy’den Sarıyer’e uzanan sahil şeridinin Kabataş ile Beşiktaş arasında kalan bölümünde, Marmara Denizi’nden Boğaziçi’ne deniz yoluyla girişte sol kıyıda, Üsküdar’ın karşısında yer almaktadır.

Gezi Süresi

  • 1- 1,5 saat

Giriş Ücreti

  • Öğrenci 5 tl

Yapılabilecek Etkinlikler

    • Saray önem bakımından milli bir değerimizdir. Bunun içindir ki

    sosyal medya ve günümüz yapmacıklarına takılı kalan gençlerin ufkunu açabilecek ve tarihi bir değerimiz olduğunu hissettirebilecek bir yapıdadır.

    • Saraya gruplar halinde gidildiği takdirde daha öncesinden

    rezervasyon yaptırılmalıdır.

    • Sarayın içinde bulunan kafeteryada grubu toplayıp geziyle ilgili

    genel bir açıklama ya da günün anlam ve önemine binaen bir konuşma